Quantcast
Channel: Sosiaali- ja terveysvirasto
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

Apotti ei korvaa ihmistä

$
0
0

Juha Jolkkonen hahmottelee kokonaiskuvaa sosiaali- ja terveyspalveluista...
"Apotti auttaa meitä ratkaisemaan haasteita, jotka olisivat olleet muutenkin edessämme. Apotti edellyttää, että kuvaamme ja hahmotamme palvelut yli organisaatiorajojen. Se auttaa muokkaamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen prosessit yhtenäisemmiksi”, Juha Jolkkonen kertoo.

Uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti otetaan käyttöön syksyllä 2016. Muutos tulee olemaan merkittävä sekä sosiaali- ja terveysviraston työntekijöille että esimiehille. Se näkyy myös asiakkaille. Mitä Apotilta odotetaan, mitä pelätään tai toivotaan, mikä muuttuu? Ammattilaisten kannattaa olla kiinnostuneita Apotista jo nyt.

Ammattihenkilö tekee ratkaisut

Tietojärjestelmät eivät voi Juha Jolkkosen mielestä syrjäyttää sote-sektorin ammattilaisia. Jolkkonen johtaa Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluja. Hänen alaisenaan on sekä sosiaali- että terveyspalvelujen ammattilaisia yhteensä noin 5700.


...jotka muodostuvat sosiaalipalveluista, perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta.

”Ammattihenkilö tekee edelleen ratkaisut asiakkaan hoidon ja palvelujen suhteen, uusi tietojärjestelmä tukee ratkaisujen tekoa. Ihmistä ei voi jättää pois prosessista, eikä Apotti heikennä työntekijöiden ammatti-identiteettiä.”

Apotin halutaan takaavan työhön liittyvien tietojen reaaliaikaisen saatavuuden palvelu- ja hoitopaikasta riippumatta. Miten tämä näky asiakastyössä?

”Kukaan ei voi muistaa kaikkea yksittäiseen työtehtävään liittyvää, huomioida jokaista yksityiskohtaa ulkomuistista. Apotti tuo päivittäiseen työntekoon yhdenmukaisuutta, tukea ja apua. Tiedon saanti paranee ja organisaatiorajat hälvenevät. Uskon, että myös rekisterirajat on helpompi ylittää niin, että tärkeät tietosuojasäädökset huomioidaan oikein.” 

”Apotti parhaimmillaan antaa edellytyksiä katsoa palveluja ja niitä saavaa ihmistä nykyistä enemmän kokonaisuutena. Tietojärjestelmä ei pakota esimerkiksi lääkäriä tekemään tiettyä hoitopäätöstä, mutta se voi auttaa monella tavalla”, Jolkkonen kertoo.      

Asiakkaalla vaihtoehtoja

Apotti mahdollistaa paremmat sähköiset palvelut. Kuinka käy muiden palvelumuotojen?   

”Asiakkaita ei voida jatkossakaan hoitaa tai palvella yhden mallin mukaan. Meillä on myös Apotin aikana vaihtoehtoja. Asiakas voi palvelusta riippuen edelleen esimerkiksi asioida sähköisesti, soittaa puhelimella tai käydä palvelua antavassa yksikössä.”  

”Asiakkaan tai potilaan on mahdollista olla jatkossa itse entistä aktiivisempi, koska tietoa esimerkiksi omahoidon tueksi on Apotin myötä nopeammin, varmemmin ja laajemmin saatavilla. Ja vaikkei asiakas käyttäisikään sähköisiä palveluja, hän hyötyy Apotista. Asiakkaan näkökulmasta hoito sujuvoituu”, Jolkkonen hahmottelee.

Johdetaan tiedolla

Apotista hyötyvät myös esimiehet. Juha Jolkkosen mukaan tiedolla johtaminen mahdollistuu aidosti yhdenmukaisen ja hyvin järjestetyn tilastotiedon myötä. Kattavaa tietoa järjestelmä tarjoaa esimerkiksi taloudesta ja toiminnasta.

Tällä hetkellä eri sote-sektorin toimijoilla on usein hiukan erilaisia tapoja mitata tai kartoittaa samoja asioita, esimerkiksi tehtyä työtä, annettuja palveluja tai kustannuksia. Monen asian vertaaminen luotettavasti on ollut vaikeaa.

”Päätöksiä voidaan jatkossa tehdä entistä enemmän näyttöön perustuen.”

”Valtakunnallisessa sote-uudistuksessa tavoitellaan yhdenmukaisempia ja tasa-arvoisempia palveluja. Apotti sopii tulevan soten kanssa hyvin yhteen”, Juha Jolkkonen kiteyttää.  

Tällä hetkellä käytössä olevien tietojärjestelmien suuri määrä aiheuttaa pakostakin tehottomuutta ja päällekkäisyyksiä, jotka eivät Juha Jolkkosen mukaan ole sote-sektorin työntekijöiden syy. Apotti tuo sujuvampien prosessien myötä myös taloudellisia säästöjä. 

Apotin suunnittelu on pitkällä

Apotti-hankkeessa kehitetään sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon asiakas- ja potilastietojärjestelmää. Apotin pilotointi on tämänhetkisen tiedon mukaan alkamassa syksyllä 2016 ja suunnitelma on, että vuoden 2019 loppuun mennessä se tulee korvaamaan nykyisiä järjestelmiämme, mm. Pegasoksen, Effican ja ATJ:n.  Sopimus tulevan Apotin järjestelmätoimittajan kanssa tehdään vuonna 2015.

Apottia suunnittelu on jo täydessä käynnissä. Hanketoimistoa johtaa Hannu Välimäki. Moni sosiaali- ja terveysviraston ammattilainen on ollut ja on jatkossa mukana erilaisissa Apotin projekteissa suunnittelemassa järjestelmän osakokonaisuuksia ja toiminnallisuuksia. Mukana olo on hieno mahdollisuus vaikuttaa muotoutuvaan järjestelmään.

Apotti-hankkeessa ovat mukana Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen sekä HUS. Jatkossa mukaan voivat liittyä myös muut HUS-alueen kunnat. Apotti-nimi on yhdistelmä sanoista asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelu.

Teksti ja kuvat Markus Snellman


Muutoksia sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvonnassa

$
0
0
Sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvonta päättyy 23.12.
 Sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvonnan toiminta päättyy tiistaina 23.12.2014 klo 15. Neuvonnan puhelinnumero on ollut 09 310 44000.
 Jatkossa sosiaalipalvelujen neuvontaa antavat alueelliset toimipisteet.

Terveysneuvonnan puhelinnumero vaihtuu
 Kuntalaisille annettavan ympärivuorokautisen terveysneuvonnan puhelinnumero on 30.12. klo 10 asti 09 10023. Puhelinnumero on ollut pääkaupunkiseudun kunnille yhteinen.
 30.12. klo 10 alkaen terveysneuvonnan puhelinnumero on 09 310 10023.  Ympärivuorokautinen puhelimitse annettava palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.
 Luotettavaa ja ajantasaista tietoa terveydestä ja sairauksista saa myös esimerkiksi Helsingin itsehoitosivuilta.

Sijaisperheitä tarvitaan

$
0
0
 Uusia sijaisperheitä etsitään 0-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille Etelä-Suomen alueelta hyvien kulkuyhteyksien päässä Helsingistä. Myös kaksikielisiä perheitä etsitään. Erityisesti tarvitaan perheitä koulu- ja nuorisoikäisille lapsille.
 Perheille tarjotaan valmennus ja koulutus tehtävään sekä sosiaalityöntekijän tuki sijoituksen aikana.
 Seuraavat PRIDE-valmennukset alkavat keväällä 2015 tammikuussa ja maaliskuussa.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!
 Lisätietoja perhehoidon asiakasohjauksesta ma-pe klo 9-12 puh. 09 3104 6979 sähköposti: lasten.perhehoito@hel.fi

Munkkiniemen terveysasema ilman vettä huomenna tiistaina

$
0
0

Munkkiniemen terveysasemalla ei ole saatavilla vettä tiistaina 30. joulukuuta. Katkos vedenjakelussa johtuu HSY:n tekemistä kunnostustöistä.

Osa Munkkiniemen terveysaseman asiakkaista voidaan hoitaa 30.12. Munkkiniemessä.
Osa Munkkiniemen asiakkaista hoidetaan Haagan, Laakson ja Pitäjänmäen terveysasemilla.

Munkkiniemen terveysaseman toiminta palautuu normaaliksi jälleen keskiviikkona 31.12.

Pahoittelemme kunnostustöiden aiheuttamaa häiriötä,
Munkkiniemen terveysaseman henkilökunta

Jakomäen terveysasemalla vesivahinko, potilaat Puistolaan

$
0
0

Jakomäen terveysasemalla on tapahtunut vesivahinko, ja koko terveysasema on jouduttu sulkemaan. Potilaita palvellaan 30.12. ja 31.12. Puistolan terveysasemalla, Ajurinaukio 1, 00750 Helsinki. Kiireellisissä asioissa potilaat voivat soittaa Puistolan terveysaseman palvelunumeroon 09 3105 3300.

Jakomäen neuvola toimii normaalisti.

Uusi vanhusten hoidon malli vähensi vuodehoidon tarvetta

$
0
0

Uusi vanhusten hoidon malli vähensi vuodehoidon tarvetta Kustaankartanon palvelukeskuksessa

Vanhusten elämänlaatua voidaan merkittävästi parantaa. Kustaankartanon monipuolisessa palvelukeskuksessa Helsingissä kehitettiin systemaattinen asiakkaan ääntä kuunteleva sekä liikunta- ja turvateknologiaa hyödyntävä hoitotyön malli. Uudet hoitokäytännöt juurtuivat tehokkaasti. Tulokset käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) juuri ilmestyneestä raportista.

Lisätietoja THL:n tiedotteesta

Muutoksia lasten lomatuen hakuun

$
0
0
Vanhemmat voivat 1.1.2015 alkaen hakea maksutukea lasten lomakustannuksiin toimeentulotukena.
 Tukiperhe- ja lomatoiminnan tiimi keskittyy jatkossa tukihenkilö- ja tukiperhetoimintaan.
 Kenelle, millä perustein ja millaiseen lomailuun voi saada lomatukea?
• Lomatukea voi hakea leirimaksuihin tai järjestön lomakotimaksuihin.
• Lomatuen myöntäminen perustuu yksilölliseen harkintaan.
• Harkintaa käytettäessä perheen tuloilla ja tilanteeseen liittyvillä asioilla on merkitystä.
• Hakemukseen voi liittää varhaisen tuen sosiaaliohjaajan, perheneuvolan, lasten psykiatrisen klinikan tai vastaavan antaman puoltavan lausunnon. Puoltavan lausunnon perusteluissa on tärkeää, että niistä ilmenee, miksi lausunnon antaja pitää leirille osallistumista/lomakotiin pääsemistä suositeltavana juuri tälle lapselle juuri tässä tilanteessa.
 Mitä pitää tehdä?
• Vanhemmat varaavat lapsen leiri- tai lomakotipaikan leirin järjestäjältä tai järjestöstä.
• Jos vanhemmat arvioivat, etteivät pysty maksamaan leiri/lomakotimaksuja, he voivat ottaa yhteyttä asuinosoitteensa mukaiseen toimeentulotuen ja aikuissosiaalityön palvelupisteeseen.
• Lastensuojelun asiakkaat voivat ottaa yhteyttä omaan vastuusosiaalityöntekijäänsä.
 Ohjeita toimeentulotuen hakemisesta löydät Internet-osoitteesta: www.hel.fi/toimeentulotuki
 Tietoja leireistä löytyy mm.:
-  Kesäleiri.fi -sivuilta
Lomakotia kesäksi voi hakea :
-  Pelastakaa Lapset ry
-  Folkhälsan

Käytä suojalaseja ja valvo lasten ilotulitteiden käyttöä

$
0
0

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Seppo Laakso
Ilotulitteiden vaarat: suojalasit puuttuvat katsojilta eikä lapsia suojata

Uutenavuotena 2015 varaudutaan pääkaupunkiseudulla jälleen 2–4 ilotulitteen aiheuttamaan silmävammaan. Koko Suomessa vammoja voi olla 10–15. Viime vuonna Suomen sairaaloissa hoidettiin 11 uuden vuoden ilotulituksissa silmävamman saanutta. Kukaan heistä ei käyttänyt suojalaseja. Vammautuneista seitsemän oli katsojia ja vain neljä tulittajia.

Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitetta sytytettäessä uudestavuodesta 2011 alkaen, ja ne ovat vähentäneet ilotulitteiden sytyttäjien vakavia silmävammoja. Yhdessä tulitteiden myynti- ja käyttörajoitusten vuoksi on vammautuneiden kokonaismäärä pienentynyt neljäsosaan vuoteen 2010 verrattuna. Myynnissä on huokeita polykarbonaattimuovisia suojalaseja, jotka sopivat kaiken ikäisille ja palvelevat vuodesta toiseen.

Silmävammojen lisäksi ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi kasvo-, käsi- ja palovammoja. Myös näiden varalta tulee suojautua.

Kolmasosa vammautuneista on vuodesta toiseen lapsia siitä huolimatta, että ilotulitteita ei enää saa myydä eikä kotonakaan luovuttaa alle 18-vuotiaille. Lasten ilotulitteiden käyttöä pitäisi valvoa alkaen ilotulitteiden myynnistä uudenvuoden alkupäiviin asti, jolloin pienemmät lapset usein yrittävät sytyttää maastosta löytämiään tulitteita.
 

Mikään ilotulite ei ole leikkikalu vaan räjähde. Aikuisilla on vastuu lasten turvallisuudesta ja ilotulittajalla katsojienkin silmistä. Turvaohjeet on syytä lukea ja noudattaa niitä tarkkaan. Turvallisimpia tuotteita ovat vaikeasti kaatuvat padat, joista yhdellä sytytyksellä saa kymmeniä raketteja.

Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi soittaa Silmätautien klinikan päivystävälle lääkärille, puhelin (09) 4717 3170.

Lisätietoa HUS:n tiedotteesta


Moni lapsi tarvitsee turvallista kotia

$
0
0
 Pääkaupunkiseudulla tarvitaan sijais- ja tukiperheitä. Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit hakevat yhdessä uusia perheitä erityisesti koulu- ja nuorisoikäisille.
 Vuonna 2013 Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla sijoitettiin yhteensä noin 140 lasta sijaisperheisiin, lähes lasta 400 vastaanottoperheisiin ja yli 200 lasta tukiperheisiin. Pääkaupunkiseudun kolmessa suuressa kaupungissa on erityisesti viime vuosien aikana panostettu perhehoitoon muun muassa tehostamalla ja kehittämällä toimintaa sekä lisäämällä resursseja. Kaupungit tarjoavat perheille monenlaisia tukipalveluja, koulutuksia ja vertaisryhmiä.
 Seuraava infotilaisuus järjestetään lauantaina 17.1.2015 klo 13.30-16 Metropolia Ammattikorkeakoululla Leppävaarassa, Vanha maantie 6, Espoo. Pikkupurtavaa ennen tilaisuutta klo 13 alkaen. Tilaisuudessa sijaisvanhemmat kertovat kokemuksistaan.
Ilmoittautumiset 15.1. mennessä osoitteessa my.surveypal.com/sijaisperhe tai puhelimitse 046 877 2960.
 Lisätietoa

Velkajärjestelyä yksityisille ammatin- ja elinkeinonharjoittajille

$
0
0
 1.1.2015 alkaen yksityishenkilön lisäksi velkajärjestely on mahdollinen laissa määriteltyjen kriteerien täyttyessä myös yksityisille ammatin- ja elinkeinonharjoittajille elinkeinotoiminnan velkojen järjestelyyn. Edellytyksenä on mm. toiminnan pienimuotoisuus, riittävä kannattavuus ja kirjanpidon ajan tasalle saattaminen.
 Talous- ja velkaneuvonnan asiakkuuden edellytyksenä on, että elinkeinonharjoittajalla on Yritys-Suomen Talousapu-neuvontapalvelusta saatu kirjallinen arvio yritystoiminnan edellytyksistä velkajärjestelyn kannalta.
 Lisätietoa Talous- ja velkaneuvonnasta

Uusi ryhmä siirtymävaiheen omaishoitajille

$
0
0
UUSI TAITEKOHTA ELÄMÄSSÄ
 Onko läheisesi siirtynyt tai siirtymässä omasta kodista pitkäaikaishoitoon?
 Haluatko jakaa ajatuksiasi tässä muutosvaiheessa samassa tilanteessa olevien kanssa luottamuksellisesti?
 Eteläisessä omaishoidon toimintakeskuksessa alkaa maanantaina 12.1. avoin vertaistukiryhmä omaishoitajille, joiden läheinen on siirtynyt pitkäaikaishoitoon. Ryhmässä on mahdollisuus pohtia kokemuksiasi ja tunteitasi, saada virkistystä arkeen ja kuunnella omaa hyvinvointiasi.
 Kokoontumiset maanantaisin klo 9.30-11 parittomina viikkoina. Ohjaajina ryhmässä toimivat sosiaaliohjaaja Irma Alander ja diakoniapappi Erja Kauppinen.
 Ilmoittautumiset ja tarkempaa tietoa ryhmästä puh. 09 3107 4208
 Lisätietoa kevään toiminnasta ryhmistä

Päivystysten toimintakyky turvataan

$
0
0

Haartmanin ja Malmin päivystykset ovat olleet jouluna ja vuoden vaihteessa ruuhkaisia. Päivystyksissä on ollut potilaita hoidettavana selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina vastaavana ajankohtana. Päivystysten painetta on lisännyt se, että potilaat ovat joutuneet ajoittain odottamaan päivystyksissä jatkohoitoon pääsyä. Hoidon kokonaisuus ei ole toiminut kaikilta osin parhaalla mahdollisella tavalla.

- Ammattitaitoinen henkilöstömme on selvinnyt haasteellisessa tilanteessa erinomaisesti, päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho kiittää.

- Potilaiden kannalta päivystysten ruuhkat ovat valitettavasti tarkoittaneet sitä, että kiireellisimpien potilaiden mennessä jonon ohi, toisten odotusajat ovat kasvaneet kohtuuttoman pitkiksi, jatkaa Laiho.

Päivystysten toimintakyky tulee turvata kaikissa olosuhteissa. Kuntalaisten tulee voida luottaa siihen, että he saavat tarvittaessa apua kiireellisissä tilanteissa vuorokauden ajasta tai viikonpäivästä riippumatta. Arkisin päiväaikaan tästä huolehtivat terveysasemat ja muina aikoina päivystykset.

- Henkilöstön huoli on kuultu. Lähdemme selvittämään välittömästi päivystysten tilannetta yhdessä päivystyksen johdon, henkilöstön ja muiden yhteistyötahojen kanssa, lupaa sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikkö Hannu Juvonen.

Sosiaali- ja terveysvirasto muistuttaa, että terveysneuvonta puh. 09 310 10023 palvelee helsinkiläisiä ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Vapaaehtoiseksi sosiaali- ja terveyspalveluihin

$
0
0
 Sosiaali- ja terveysvirastossa on monipuoliset mahdollisuudet tehdä arvokasta vapaaehtoistyötä. Pyrkimyksenä on jatkuvasti kehittää toimintaan niin, että se palvelisi mahdollisimman hyvin laajaa kohderyhmää.
Vapaaehtoiseksi kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaan
 Viime syksystä on kehitetty vapaaehtoistoimintaa kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnan yksiköissä. Vapaaehtoisille on tarjolla mahdollisuus toimia kehitysvammaisten henkilöiden kanssa päiväsaikaa eri toimintayksiköissä.
 Vapaaehtoisten erityisosaamiset ja mielenkiinnon kohteet huomioidaan toiminnan sisältöä suunniteltaessa. He pääsevät myös osallistumaan toiminnan ideointiin.
 Ensimmäinen koulutus järjestetään Malmin toimintakeskuksessa 3.2., 5.2., 10.2. ja 12.2., jolloin luvassa on neljä informatiivista iltapäivää niin vapaaehtoistoiminnasta kuin kehitysvammaisuudestakin.
 Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistyön koordinaattori Meeri Kuikka, meeri.kuikka@hel.fi   puh. 09 3105 8485
Vapaaehtoistoiminnan INFO-tilaisuudet
 Tervetuloa myös kevätkauden aloitusinfoihin, jossa kerrotaan sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminnan mahdollisuudesta ja tulevasta kevätohjelmasta. Infotilaisuudet ovat avoimia kaikille ilman erillistä ilmoittautumista.
 13.1. klo 16.50-18.20 Opistotalo, Helsinginkatu 26
15.1. klo 18-20 Silkkikutomo, Laivalahdenkatu 2b A (Työväenopiston tilat)
22.1. klo 18.45-20.15 Kanneltalo, Klaneettitie 5 (Työväenopiston tilat)
Lisätietoa vapaaehtoistoiminnasta

Kesätöiden haku alkaa 16.2.

$
0
0

Kesähaut alkavat 16.2.

Sairaanhoitajien, terveydenhoitajien ja lähihoitajien haku alkaa 16.2.2015 ja laitoshuoltajien kaksi viikkoa myöhemmin 2.3.2015.

Hakuilmoitukset pätevyysvaatimuksineen julkaistaan osoitteessa www.helsinkirekry.fi. Useimpiin kesäsijaisuuksiin vaaditaan 18 vuoden ikä ja edellytetään alan tutkintoa tai opintoja.

Tyynelän toimintakeskus esittää

$
0
0

 

Tyynelän toimintakeskuksen taidenäyttely ”KISSA” on esillä   Richardinkadun kirjaston Hyllygalleriassa 5.1-31.1.

Näyttelyyn on koottu erityistä tukea tarvitsevien kädentaitajien kuvataide-, metalli- punonta-  ja huovutustöistä syyskaudelta 2014. Taiteilijat työskentelevät Tyynelän toimintakeskuksessa.

Tyynelän toiminnan tavoitteena on lisätä aikuisten kehitysvammaisten asiakkaiden osallisuutta yhteiskunnassa, tutustuttaa heidät yhteiskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja vahvistaa sekä sosiaalisia, että arjessa tarvittavia tietoja ja taitoja.


Apua päihdeongelmaan

$
0
0
TEEMALLINEN KESKUSTELURYHMÄ
 Sinulle, joka haluat pohtia aktiivisesti päihteidenkäyttöäsi ja elämääsi keskustellen. Ryhmä kokoontuu yhteensä kymmenen kertaa Etelän päihdepoliklinikalla. Jokaisella ryhmäkerralla keskustelun on avaamassa vieraileva asiantuntija.
 Ryhmä on avoin, eikä siihen tarvitse erikseen ilmoittautua.
 Voit osallistua niille kerroille, joiden aiheet sinua kiinnostavat.
 Ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa torstaisin 22.1.-26.3. klo 13-15.
 Lisätietoja voit kysellä ryhmässä mukana olevilta päihdepoliklinikan sairaanhoitajalta puh. 09 3104 2807 sekä sosiaaliohjaajalta puh. 09 3104 6845.
Ryhmän aiheita
 22.1. Uni ja nukkuminen
29.1. Päihdetoipuminen ja esimerkin voima
5.2..Päihteettömyys ja kehonkuva
12.2. AA-info / Raittius vertaistuen avulla
19.2. Tunteet
26.2. Yksinäisyys ja päihteet
5.3. Retkahduksen ehkäisy
12.3. Mielekästä toimintaa päihteettömänä
19.3. Lääkehoidon hyödyt ja haitat
26.3. Masennus ja päihteet

Kotihoidon asiakkaiden ateriahintoja vertailtu väärin

$
0
0

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli kotihoidon ateriavaihtoehtoja ja niiden maksuja 13.1.2014

Joissakin asiaan liittyvissä uutisissa on todettu virheellisesti, että Helsingin kotihoidon asiakkaan maksama kotiaterian hinta olisi 42 % kalliimpi kuin naapurikunnissa. Tämä ei pidä paikkaansa.

Yhden kotiaterian hinta helsinkiläiselle kotihoidon asiakkaalle on 8,30 euroa. Vastaava hinta espoolaiselle kotihoidon asiakkaalle on 10,20 euroa ja vantaalaiselle 7 euroa. Helsinkiläinen kotihoidon asiakas maksaa samansisältöisestä ateriasta vähemmän kuin Espoon kotihoidon asiakas ja hieman enemmän kuin kotihoidon asiakas Vantaalla.

Väärinkäsitys on syntynyt siitä, että lautakunnalle annetussa selvityksessä todettiin, että yhden lämpimän kotiaterian kokonaishinta on Helsingissä 42 % kalliimpi kuin Vantaalla ja 23 % kalliimpi kuin Espoossa. Kokonaishinta muodostuu aterian toimittajan tuotantokustannuksista ja kuljetuskustannuksista. 

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto maksaa kotiaterian kokonaiskustannusten ja asiakkaan maksaman hinnan erotuksen. Tämä kustannus on Helsingin sosiaali- ja terveysvirastolle huomattavasti korkeampi kuin vastaava kustannus Vantaalla ja Espoossa.

Lautakunta jätti asian pöydälle ja palaa asiaan seuraavassa kokouksessaan 27.1.

Isyyden selvittämistä koskevaan tapaamiseen tulee kutsu

$
0
0
Lastenvalvojien käytännöt isyyden selvittämistä koskevissa asioissa ovat muuttuneet
 Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen äidille lähetetään aika lastenvalvojan tapaamista varten.  Enää ei tarvitse erikseen jonottaa ajanvarausnumeroon.  Kutsu tulee kotiin noin kahden viikon kuluessa lapsen syntymästä ja varattu aika on noin 1-3 viikon kuluttua kirjeestä (noin 3-5 viikkoa lapsen syntymästä). Tapaamiseen varattu aika on 30 min.
 Yhdessä asuvien vanhempien toivotaan tulevan varatulle ajalle yhdessä. Jos äiti on epävarma isyydestä, ei halua selvittää isyyttä tai on rekisteröidyssä parisuhteessa, hän voi saapua tapaamiseen yksin. Isyyden selvittäminen edellyttää kuitenkin aina sekä äidin että isän henkilökohtaista käyntiä lastenvalvojan luona.
 Lastenvalvojien neuvonta puh. 09 3104 3447 ja ajanvaraus 09 3104 4999 ovat erittäin ruuhkaisia. Tästä syystä toivotaan, että vanhemmat odottaisivat kunnes saavat kutsukirjeen kotiin.
 Lisätietoa

Kausi-influenssaa vastaan rokotetaan edelleen Helsingin terveysasemilla ja neuvoloissa

$
0
0
Terveysasemilla rokotetaan kausi-influenssaa vastaan ajanvarauksella helmikuun 2015 loppuun asti. Influenssarokotusajan voi terveysasemalle varata paitsi soittamalla terveysasemalle myös sähköisesti.
Neuvoloissa rokotetaan kausi-influenssaa vastaan määräaikaistarkastusten yhteydessä.

Terveysasemilla rokotetaan kausi-influenssaa vastaan ajanvarauksella helmikuun 2015 loppuun asti. Influenssarokotusajan voi terveysasemalle varata paitsi soittamalla terveysasemalle myös sähköisesti osoitteessa asiointi.hel.fi > Terveyspalvelut > Terveydenhuollon ajanvaraus.

Terveysasemien yhteystiedot

Neuvoloissa rokotetaan kausi-influenssaa vastaan määräaikaistarkastusten yhteydessä.
Neuvoloiden yhteystiedot
 

Maksuton influenssarokotus tarjotaan

  • raskaana oleville
  • 6–35 kuukauden ikäisille lapsille
  • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville
  • 65 vuotta täyttäneille
  • potilas- ja hoivatyötä tekevälle terveys- ja sosiaalialan henkilöstölle ja alan opiskelijoille
  • varusmiespalvelukseen astuville miehille ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuville naisille.
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille.

Riskiryhmiin kuuluvat iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, keuhkosairauksia, diabetesta, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.

Helsinkiläiset, jotka eivät kuulu yllä mainittuihin ryhmiin saavat halutessaan maksullisen rokotuksen lääkärin reseptillä.

Lisätietoa Helsingin rokotuksista saatte omalta terveysasemalta ja neuvolasta, sosiaali- ja terveysviraston verkkosivuilta, www.hel.fi/sote, ja terveysneuvonnasta, puh. 09 310 10023 (24 h). 

Tietoa rokotteesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi.

Lähde liikuntakaveriksi iäkkäälle

$
0
0

Monet kotona asuvista ikäihmisistä tarvitsevat seuraa, kannustusta tai tukea ulkona liikkumiseen. Mikäli nautit liikkumisesta ja ulkoilusta sekä haluat auttaa muita, tartu haasteeseen ja lähde liikuntakaveriksi. Liikuntakaveritoiminta on vapaaehtoistyötä, joka parhaimmillaan tuottaa iloa ja hyvää mieltä molemmille osapuolille. Kaupunki järjestää koulutusta, jossa saat valmiuksia ja käytännön vinkkejä liikuntakaveriksi ryhtymiseen monipuolisten mahdollisuuksien Helsingissä.

Koulutukset

Vapaaehtoistoiminnan perusteet –koulutus
Toimintakeskus Happi (Sörnäisten rantatie 31)
tiistaina 27.1.2015 klo 17.00-20.00

Liikuntakaverikoulutus
Liikuntamylly (Myllypurontie 1)
torstaina 12.2. ja ke 25.2.2015 klo 17.00-19.00

Lisätiedot ja ilmoittautuminen
puh. 09 310 46940 tai 09 310 87932

Viewing all 325 articles
Browse latest View live