Quantcast
Channel: Sosiaali- ja terveysvirasto
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

Kumppanuustalo Hannassa 10-vuotisjuhlintaa

$
0
0
 Kumppanuustalo Hannassa vietetään toiminnan 10-vuotisjuhlia torstaina 5.2. klo 10-20.
 Luvassa mukavaa yhdessäoloa, näyttely talon toiminnasta, musiikkia, runoja ja muisteloita.
 Varsinainen juhlinta alkaa jo perjantaina 23.1., jolloin on Hannan harrastajateatteriryhmä Origon ”Tunnetko?” -näytelmän ensi-ilta.
 Lisätietoa Hannan 10-vuotisjuhlasta ja muista tapahtumista sekä talon toiminnasta ja palveluista.

Nettisivuilla ja sähköisessä asioinnissa huoltokatko klo 16–20

$
0
0

Helsingin kaupungin nettisivuilla (www.hel.fi) on tänään perjantaina huoltokatko klo 16-20 välillä välttämättömien huoltotöiden takia.

Huoltotöiden aikana nettisivuista on näkyvissä on edellisenä yönä otettu sivuston kopio. 

Katko koskee myös sähköisen asioinnin sivuja (asiointi.hel.fi). Katkon aikana sähköiset asiointipalvelut eivät ole käytettävissä.

Pahoittelemme asiakkaille katkosta koituvaa haittaa!

Malmin sairaalan muistohuone siunattiin

$
0
0

Malmin uusittuun päivystyssairaalaan rakennettiin remontin yhteydessä erillinen muistohuone. Pieni kaunis huone on tila, jossa omaiset voivat jättää arvokkaat hyvästit vainajalle. Muistohuoneella järjestettiin käyttöönottotilaisuus torstaina 22.1., jolloin sen siunasi piispa Irja Askola. Tilaisuudessa olivat läsnä myös metropoliitta Ambrosius, Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtaja Pia Jardi, Malmin seurakunnan kirkkoherra Pertti Simola sekä Malmin päivystyssairaalan johtajalääkäri Mia Laiho.

Sairaalapastori Marko Mattila kertoi, että muistohuone on suunniteltu yhteistyössä eri uskontokuntien kanssa. Ajatus muistohuoneen rakentamisessa on ollut se, että hyvä hoito ei pääty kuolemaan. ”Se, miten kohtelemme vainajaa, kertoo omaa viestiään kokonaisvaltaisesta hoitotyöstä. Malmin sairaala välittää ja hoitaa.”

Mia Laiho jatkoi, että muistotila tulee tarpeeseen, omaiset halutaan huomioida hyvin. Malmin sairaalassa toivotaan, että myös viimeinen hetki olisi mahdollisimman lämmin ja tunnelmallinen, vaikka tilanne muuten olisikin hyvin raskas.

Kuten piispa Irja Askola kauniissa sanoissaan kuvasi, Malmin muistohuone tulee kantamaan seinissään monenlaisia tunteita. ”Tässä tilassa ihmisyys yhdistää, tässä tilassa saa olla rauhassa.”

Psykiatrinen päivystys Haartmanin ja Malmin sairaaloihin

$
0
0

Helsinkiläisten psykiatrinen päivystys toimii jatkossa Haartmanin ja Malmin sairaaloissa. Niihin hakeudutaan maanantai-aamusta 2.2 alkaen kaikissa yli 16-vuotiaiden päivystyksellistä hoitoa vaativissa asioissa.


Haartmanin (vasemmalla) ja Malmin (oikealla) päivystykset.

Haartmanin päivystys palvelee ensisijaisesti eteläisen, keskisen ja läntisen Helsingin asukkaita; Malmi idässä, kaakkoisessa, koillisessa ja pohjoisessa asuvia.

Kuntia velvoittava terveyspalvelujen päivystysasetuksen muutos tuli voimaan vuoden alusta. Se edellyttää, että psykiatrisessa päivystyksessä on riittävät tutkimusmahdollisuudet myös somaattisten sairauksien osalta.

”Potilaan kannalta uudistus yksinkertaistaa hoitoon hakeutumista, yhdeltä luukulta saa nyt apua päivystyksellisissä asioissa riippumatta siitä onko kyse psyykkisestä tai fyysisestä vaivasta. Joskus psyykkiset oireet johtuvat fyysisestä syystä ja päinvastoin. Päivystykseen hakeutuvan ei tarvitse tietää oireittensa aiheuttajaa”, toteaa päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho. Potilas saa siis heti kokonaisvaltaisemman arvioinnin ja eri erikoisalojen lääkärit tekevät yhteistyötä ja voivat tarvittaessa konsultoida toisiaan.

Päivystyksessä tehdään hoidontarpeen kiireellisyyden arvio. Jos potilaalla on hoitosuhde psykiatriseen poliklinikkaan, hänen jatkohoitonsa järjestetään yleensä siellä. Auroraan jää päivystävä ensihoito-osasto, jos potilas tarvitsee kiireellistä psykiatrista jatkohoitoa.

”Sinne siirretään esimerkiksi itselleen tai muille vaarallisia potilaita. Kaikki tulevat kuitenkin Haartmanin tai Malmin päivystyksien kautta, ei suoraan, kuten aiemmin”, kertoo psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen. Psykiatrinen sairaalatoiminta jatkuu vanhaan tapaan Aurorassa.
 

Resurssit eivät vähene

Psykiatrisen päivystyksen resursseja ei ole vähennetty. Tällä uudistuksella ei haeta säästöjä, vaan palvelujen parantamista. Auroran henkilöstöstä osa siirtyy Haartmanin ja Malmin sairaaloihin. Muutoksen ei pitäisi lisätä ruuhkia päivystyksessä.

”Psykiatristen päivystyspotilaiden määrä on pieni osa somaattisista potilaista. Malmilla ja Haartmanin päivystyksissä on yhteensä yli 140 000 käyntiä vuodessa, Aurorassa määrä on noin 8500, joka siis jatkossa jakaantuu puoleksi kahden sairaalan kesken”, vertaa Turpeinen. Psykiatrisen päivystyshoidon laatu paranee, kun mielenterveyspotilas saa yhdenvertaisesti muiden potilaiden tapaan kokonaisvaltaisen tutkimuksen ja käytettävissä on monipuolista henkilökuntaa ja osaamista.

Tavoitteena on Mia Laihon mukaan myös päivystyksen käytön järkevöittäminen, ja turvata päivystyspalvelujen saatavuus kiireellistä hoitoa tarvitseville potilaille.  Psykiatrian poliklinikoilla on muutettu toimintatapoja siten, että niissä pystytään paremmin vastaamaan avohoidon asiakkaiden tarpeisiin muissa kuin päivystyksellisissä asioissa.

Tämän uuden toimintamallin arvellaan vähentävän päivystyksen tarvetta.

Lisääntyvätkö mahdollisesti levottomuus ja vaaratilanteet päivystyssairaaloissa?

”Tähänkin saakka levottomat, välitöntä mielenterveysarviota tarvitsevat M1-potilaat ovat tulleet Malmin ja Haartmanin kautta, missä hoidonarviointi on tehty”, muistuttaa Turpeinen. Sairaaloissa on siis jo olemassa valmiit toimintamallit väkivaltatilanteiden varalta. Ne on huomioitu myös tilaratkaisuilla ja suunnittelulla. Tarvittaessa levoton ja rauhaton potilas voidaan sijoittaa omaan tilaansa.  Muutoksen vaikutuksia toki seurataan ja muutetaan käytänteitä tarpeen vaatiessa.

”Valtaosa mielenterveyspotilaista ei ole aggressiivisia, esimerkiksi vain hyvin pieni osa maan henkirikoksista on mielenterveyspotilaan tekemiä. Päivystysuudistuksella vähennetään myös psykiatrisen potilaan leimaamista”, sanoo Turpeinen.

Auroran hoitohenkilöstö on voinut vaikuttaa omaan sijoituspaikkaansa. Vakanssit siirtyvät henkilöiden mukana.  Uudistus tarkoittaa siirtyvälle henkilöstölle uutta työympäristöä ja uutta yhteistä kulttuuria ja työyhteisöä. Muutos tuo samalla mahdollisuuden laajentaa osaamista yhteispäivystyksessä.

Helsinkiläisten ensisijainen hoitopaikka myös mielenterveysongelmissa on edelleen oma terveysasema, joilla myös on psykiatrista asiantuntemusta. Liikkeelle lähdetään aina perustasolta, jossa esimerkiksi valtaosaa masennus- ja ahdistuspotilaita voidaan auttaa, ja tarvittaessa heidät lähetetään eteenpäin erikoissairaanhoitoon.

Ympäri vuorokauden palveleva terveysneuvonta, p. 09 310 10023, neuvoo helsinkiläisiä myös kiireellisissä psykiatrisissa ongelmissa.
 

Lisätietoja

Miten saan yhteyden kotihoidon ohjaajaan puhelimitse?

$
0
0

Kotihoidon ohjaajien puhelinajasta on luovuttu, ja lähipalvelualueen kotihoidon ohjaajaa voi jatkossa tavoitella arkisin klo 9–15. Muutos ei vaikuta kotihoidon ohjaajien puhelinnumeroihin. Lähipalvelualueen tiimien puhelinnumerot palvelevat joka päivä kello 7.30–22. Tiimien puhelinnumeroa voi tiedustella osoitteen perusteella sosiaali- ja terveysviraston vaihteesta numerosta 09 310 5015.

Kotikäyntien ja kokousten aikana puhelimeen ei vastata, joten on hyvä varautua jättämään vastaajaan seuraavat tiedot: asiakkaan nimi ja puhelinnumero sekä lyhyesti mitä asia koskee, niin asiaan palataan mahdollisimman pian.

Kotihoidon yhteystiedot palvelualueittain

Julkinen keskustelu kotihoidosta tervetullutta

$
0
0

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer julkisti viikolla 6 tekemänsä kotihoidon kyselyn tulokset. SuPerin mukaan kotihoito on yhä pahenevassa kriisissä.

– Asiaan liittyvässä uutisoinnissa käytettiin melko voimakkaita käsitteitä kuten ”kaaos” ja ”katastrofi”. Me emme koe, että Helsingin kotihoidossa on kaaos; tosin kehitettävää varmasti löytyy, pohtii Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikkö Juha Jolkkonen.
 

Mielipiteitä on monenlaisia

Julkinen keskustelu on tervetullutta, ja ikääntyneiden asioiden esillä pitäminen on tärkeätä.

– Olen saanut kotihoitoon liittyen paljon viestejä ikääntyneiltä itseltään, omaisilta ja kotihoidon työntekijöiltä. Osa heistä on ollut kotihoitoon tyytymättömiä ja he ovat kertoneet omia, joskus hyvinkin karuja kokemuksiaan. Olen kuitenkin saanut vähintään yhtä paljon myös toisen suuntaista palautetta. Minulle on hämmästelty, mistä tässä keskustelussa oikein on kyse, eikä monikaan ole tunnistanut siitä itseään, omaistaan, asiakkaitaan tai työpaikkaansa, Jolkkonen kertoo.


Mitä Helsingin kotihoidosta tiedetään?

Helsingin kotihoidossa työskentelee lähes 1 800 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Heistä noin 1 400 on lähi- tai perushoitajia. SuPerin kyselyyn vastasi noin 200 heistä, eli otos on Helsingin kotihoidon osalta melko pieni. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vastauksilla ei olisi merkitystä tai että viestiä ei pitäisi kuulla.

– Missään tapauksessa kokemuksia ja viestiä työn muuttumisesta raskaammaksi ei saa vähätellä; päinvastoin. Onneksi saamme Helsingissä piakkoin tulokset myös Kunta10-kyselystä, jossa henkilöstöltä on kysytty osin samoja asioita kuin Superin kyselyllä. Se antaa meille täydentävää kuvaa henkilöstömme kokemuksista ja hyvinvoinnista, Jolkkonen jatkaa.

Kotihoidossa vakanssit ovat täynnä ja sijaisiakin on viimeisen vuoden aikana saatu aiempaa paremmin. Välitön asiakkaan luona käytetty aika on toimintatapoja muuttamalla hiljalleen noussut, ja myös henkilöstö kokee sen enimmäkseen myönteisenä asiana. Kotihoidon asiakkaille on tehty säännöllisesti asiakastyytyväisyyskyselyjä, joiden mukaan palvelu koetaan enimmäkseen hyväksi.Yleisarvosana oli viimeksi pari vuotta sitten 8,2. Asiakastyytyväisyyskysely toteutetaan jälleen 9.–20.2.2015.

Kevään aikana Helsingissä laaditaan myös kotihoidon toimintasuunnitelma (’Kotihoito 2020-luvulle’), jonka mukaisesti kotihoitoa tulevina vuosina kehitetään.
 

Kotihoito ei pärjää yksin

Tiukassakin taloustilanteessa Helsinki haluaa turvata kotihoidon toimintaedellytykset. Kotihoitoon ei ole kohdennettu supistuksia, vaan sinne on päinvastoin lisätty henkilöstöä aina kun se on ollut mahdollista. Laitoshoidon ja sairaalapaikkojen hallitusta vähentämisestä vapautuvia voimavaroja on kohdennettu kotihoitoon ja muihin kotona asumista tukeviin palveluihin. Myös ostopalveluja ja virtuaalihoitoa hyödynnetään aikaisempaa enemmän.

– Kotihoito on yksi tärkeimmistä toimintamme painopistealueista nyt ja tulevina vuosina. Palveluja arvioitaessa ja johdettaessa on tärkeää kuulla kaupunkilaisia ja asiakkaita, omaisia ja työntekijöitä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että väestön ikääntymiseen varautuminen ja kotona asumisen tukeminen kuuluvat kaikille. Kotihoito ei voi yksin kantaa kaikkea vastuuta, Jolkkonen korostaa.

Uusi palvelukeskus Koskelaan

$
0
0
 Koskelan monipuolinen palvelukeskus uudistuu palvelukeskuksen avaamisen myötä. Palvelut on tarkoitettu helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille. Palvelukeskus tarjoaa mahdollisuuden oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja virkistymiseen sekä olohuoneen keskellä kaupunkia. Toiminta tukee myös kotona asumista.
 
Koskelan palvelukeskuksen avajaiset 9.2. klo 11-17
 Tervetuloa tutustumaan toimintaan paikan päälle ja tapaamaan palvelukeskuksen henkilökuntaa. Avajaisissa on pieniä musiikkiesityksiä. Soppatykki lämpiää klo 11-14 ja kahvitarjoilua on koko avajaisten ajan.
 Palvelukeskuksessa aloittavat helmikuussa toimintansa erilaiset ryhmät kuten neulontapiiri, muistikerho, ravitsemuskurssi ja liikuntaryhmiä. Asiakkaiden käytössä on kuntosali. Palvelukeskuksesta on mahdollista saada erilaisia neuvontapalveluita. Näitä ovat muun muassa palveluneuvonta, fysioterapeutin neuvonta sekä neuvoja kuuloon liittyvissä kysymyksissä. Palvelukeskuksesta löytyy myös ATK-tila sekä pieni kirjasto, missä voi lukea päivän lehdet tai kirjallisuutta.
Lisätietoa palvelukeskustoiminnasta

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö vieraili 5.2. Kumppanuustalo Hannan 10-vuotisjuhlassa

$
0
0
 Vierailua isännöi Alppilan Työttömät Työnhakijat ry (AltyTy ry), yksi Hannan toimijajärjestöistä. Yhteistoiminnan taustalla on Alppiharjussa v.1996 käynnistynyt sosiaalityön, asukkaiden, järjestöjen ja oppilaitoksen kehittämishanke ”Kumppanina kentällä”. Hankkeen yksi näkyvin tulos on vuonna 2005 käynnistynyt Kumppanuustalo Hanna.
 Presidentin vierailuohjelmassa oli talon toimintaan tutustuminen, juhlakahvit, toiminnan 10-vuotisnäyttely ja rakennuksen historia, runoesitys ja työllisyyteen sekä räätälöityyn työllistämismalliin liittyvä pienryhmäkeskustelu. Keskustelua varten oli lainassa ryhmähuone talon 3krsesta ja samalla presidentti tutustui lyhyesti myös Villa Sturen toimintaan. Keskustelun vetäjänä toimi Marjatta Vesterinen Alppilan työttömien yhdistyksen pyynnöstä.
 Pienryhmäkeskustelu perustui vapaaseen vuoropuheluun Tasavallan Presidentin, työllistettyjen, työttömien, räätälöidyn työllistämismallin sosiaalialan työntekijöiden ja toiminnassa mukana olleiden kesken. Kokemus kuulluksi tulemisesta oli voimakas ja työllisyyteen sekä elämänpolkuihin liittyvät näkökulmat pohtivia ja eteenpäin vieviä.   
 Lue lisää...

Heittäydy hetkeksi Villa Sturen ryhmään

$
0
0
 Villa Sturessa alkaa ilmaisuryhmä, jossa kokeillaan erilaisia heittäytymisen ja ilmaisemisen harjoitteita kannustavassa porukassa.
 Tarkoituksena ei ole valmistaa esitystä eikä opetella mitään ulkoa vaan ainoastaan kokeilla miltä tuntuu hetkeksi heittäytyä omien rajojensa ulkopuolelle. Mukana saa myös olla ilman että osallistuu kaikkiin harjoitteisiin.
 Ryhmään osallistuminen ei edellytä lainkaan aiempaa kokemusta, mutta avoin mieli on hyödyksi.
 Ryhmä kokoontuu kuutena tiistaina 17.3.-21.4. klo 10.30-12
 Ei ennakkoilmoittautumista, mukaan voi tulla yksittäisille kerroille tai vaikka joka kerta.
 Tietoa Villa Sture toiminnasta.

Kutsu uusille omaishoitajalle

$
0
0
 Eteläinen omaishoidon toimintakeskus järjestää läheistään hoitaville omaishoitajille valmennuskurssin viitenä keskiviikkona 4.3.-1.4. klo 13-16.
 Kurssipaikka on Koskelan monipuolinen palvelukeskus, osoitteessa Käpyläntie 11, N-talo, A-rappu.
 Ilmoittautuminen ja tiedustelut  20.2. mennessä Omaishoidon toimintakeskukseen puh. 09 3107 4208
 Lisätietoa Eteläisen omaishoidon toiminatakeskuksen toiminnasta ja palveluista.

Muutoksia kuljetuspalvelun maksuissa

$
0
0
 Kuljetuspalvelun vapaa-ajan matkojen omavastuuosuudet maksetaan kuljettajalle autoon 1.3.2015 lukien.
 Työ- ja opiskelumatkoista maksetaan omavastuuosuudet edelleen pankkiin (omavastuuosuus kattaa kaikki matkat sen alueen sisäpuolella, jonne omavastuuosuus on maksettu).
Omavastuuosuudet ovat 1.1.2015 alkaen:
 Kunnan sisäinen matka:
-  Vapaa-ajan ja asiointimatkat 2,50 euroa/matka
-  Vapaa-ajan ja asiointimatkat (7-16 v.) 1,30 euroa/matka
-  Työmatkat 49,50 euroa/kk
-  Opiskelumatkat 24,80 euroa/kk
 Kuntarajan ylittävä matka
-  Vapaa-ajan ja asiointimatkat 5,00 euroa/matka
-  Vapaa-ajan ja asiointimatkat (7-16 v.) 2,50 euroa/matka
-  Työmatkat 98,60 euroa/kk
-  Opiskelumatkat 49,30 euroa/kk
 Lähiseutu 3 (Kirkkonummi, Kerava, Sipoo)
-  Työmatka 146,60 euroa/kk
-  Opiskelumatka 73,30 euroa/kk
 Kuljetuspalvelun asiakkaille lähetetään uusi kuljetuspalvelun maksukortti lähiaikoina. Kortti tulee ottaa heti käyttöön ja tuhota vanha kuljetuspalvelukortti.
 Palvelu koskee vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua saavia asiakkaita ja sosiaalihuoltolain mukaista kuljetustukea saavia asiakkaita.

Vetoomus sosiaalityön aloituspaikkojen lisäämiseksi

$
0
0
Pääkaupunkiseudun kunnat vetoavat Helsingin yliopistoon sosiaalityön aloituspaikkojen lisäämiseksi
 Pääkaupunkiseudun kuntien apulaiskaupunginjohtajien kannanotossa 13.2. esitetään, että Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta pikaisesti lisäisi sosiaalityön aloituspaikat vastaamaan työelämän tarpeita. Pääkaupunkiseudun kunnissa on suuri pula pätevistä sosiaalityöntekijöistä. Heitä tarvitaan, jotta asiakkaille voidaan tarjota laadukkaita palveluja.
 Sosiaalityöntekijät ovat kuntien sosiaalihuollolle avainasemassa olevia työntekijöitä ja siksi erityisesti tämän ammattiryhmän saatavuus on kunnille tärkeää. Pääkaupunkiseudulla epäpäteviä sosiaalityöntekijöitä on yhteensä 23,3 % sosiaalityöntekijöistä (viestin lopussa kooste eri kuntien tilanteesta). Nykyiset koulutusmäärät eivät riitä täyttämään sosiaalityöntekijävajetta, vaikka alan työntekijöiden tehtäväkuvia muutettaisiinkin. Pätevien työntekijöiden puute kärjistyy erityisesti lastensuojelussa.
 Myös tuleva sote-uudistus ja käynnissä olevat lainsäädäntöuudistukset edellyttävät riittävää ja laadukasta sosiaalityön koulutusta ja tutkimusta. Tietoon perustuva ja vaikuttava sosiaalityö edellyttää alan henkilöstöltä laaja-alaista ja syvällistä osaamista: kykyä tuottaa ja käyttää tutkimustietoa työssään sekä taitoa toimia yhteistyössä. Tärkeää on myös koulutuksen yhteydessä tehtävä työelämäyhteistyö esimerkiksi käytännön harjoittelujen avulla. Pääkaupunkiseudulla tätä on tehty jo pitkään pääkaupunkiseudun kuntien, järjestöjen ja Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksen Soccan ja Heikki Waris -instituutin kesken.
 Kannanotto toimitettiin Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani Liisa Laaksolle 13.2.2015,  ja se toimitetaan myöhemmin myös peruspalveluministerille ja opetusministerille. Edellisen kerran kunnat vetosivat Helsingin yliopistoon vastaavalla kannanotolla vuonna 2011.
 Tutustu kannanottoon

Kotihoito huolehtii asiakkaidensa ravitsemuksesta

$
0
0
Helsingin kotihoidon ja Palmian järjestämien ateriapalvelujen hinta ja sisältö muuttuvat maaliskuussa.
 Asiasta on tiedotettu ateriapalvelujen asiakkaita. Muutosta on kritisoitu siitä, että kotihoidon ateriapalvelujen ateriat eivät enää sisällä leipää, levitettä ja ruokajuomaa.
 Kotihoidon ateriapalvelun ateria kattaa noin 35 prosenttia ikääntyneen ihmisen päivittäisestä ravinnontarpeesta. Ateriapalvelu ei siis korvaa tarpeellisia muita aterioita kuten aamiaista tai iltapalaa.
 Ateriapalvelun lisäksi kotihoidon asiakas hankkii muut elintarvikkeet, kuten leivän ja voin, kaupasta esimerkiksi kotihoidon kauppapalvelun avulla. Kauppapalvelu tuo asiakkaan ulottuville kaupan koko tuotevalikoiman. Helsingissä kotihoito on omalta osaltaan tukemassa asiakaitaan ja heidän omaisiaan, jotta asiakkaille taataan mahdollisimman tasapainoinen ja hyvä ravitsemus.
 Ateriapaketteja asiakkaalle on jatkossa yksi aikaisemman kolmen erihintaisen paketin sijaan. Kotihoidon ateriapalvelun asiakas valitsee itse listalta haluamansa päiväkohtaiset ateriat. Kotiin kuljetettu ateria sisältää maaliskuusta alkaen pääruoan, salaatin tai täysmehun ja jälkiruoan. Tämä ateriavaihtoehto on ollut myös aikaisemmin suosituin. Lisäksi asiakkaan valittavissa ovat niin sanotut Menumat-automaattiateriat.
 Kaupungin maksama subventio jokaista ateriaa kohden on Helsingissä edelleen suurempi kuin muualla pääkaupunkiseudulla. Maaliskuun alusta ateriapalvelun aterian hinta asiakkaalle on 7 euroa. Kuljetus maksaa 2,5 euroa kuljetuskerta. Kylmät ateriat toimitetaan asiakkaille kaksi kertaa viikossa ja kuumat ateriat päivittäin.
 Kotihoidon asiakkaat ja heidän omaisensa voivat kysyä ateriapalveluasioista oman alueensa kotihoidonohjaajalta tai työntekijöiltä.

Haku Haavikon aikuisopetukseen on alkamassa

$
0
0
Tiedotustilaisuus ja avoimet ovet Haavikon opetus- ja aikuiskasvatuskeskuksessa keskiviikkona 25.2. klo 9-12
 Yli 25-vuotiaille kehitysvammaisille henkiöille tarkoitettu opetus kestää pääsääntöisesti kaksi lukuvuotta.
 Opetusmenetelmissä korostuvat yhteistoiminnallisuus ja ryhmässä oppiminen. Taitojen ja tietojen oppiminen pyritään liittämään todellisiin arjen tilanteisiin. Luonnolliset oppimisympäristöt korostuvat erityisesti liikkumistaitojen ja vapaa-ajan taitojen oppimisessa. Myös työ-, -asumis- ja koulutusharjoittelut tapahtuvat niissä ympäristöissä, joihin taidot liittyvät.
 Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelun järjestämistä koskeva suunnitelma, joka sisältää opiskelijan tavoitteet opiskeluun ja keinot niiden saavuttamiseksi.  Oppimistavoitteita arvioidaan säännöllisesti. Taitojen ja tietojen lisäksi arvioidaan, millainen opiskelija on oppijana. Tähän sisältyvät ryhmässä oppimisen taidot, motivaatio, aktiivisuus, vastuullisuus sekä palautteen vastaanottaminen.
 Viimeisen opiskeluvuoden aikana laaditaan jokaiselle opiskelijalle jatkosuunnitelma yhdessä kotiväen, ohjaajien sekä sosiaalityöntekijän kanssa.
 Haku Haavikoon tapahtuu maaliskuun aikana,  hakulomake  (doc)
 Opetussuunnitelma  (pdf)

Itäinen kotihoito on vetovoimainen työpaikka

$
0
0

Itäisen kotihoidon tunnustuksen noutivat palvelualueen johtaja Merja Etholén–Rönnberg ja kotihoitopäällikkö Eeva Raulos.
Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi 20.2. itäiselle kotihoitoyksikölle tunnustuksen vetovoimaisuuden aktiivisesta lisäämisestä. Vetovoimaisten työpaikkojen nimeäminen on osa sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämää Mielekäs-ohjelmaa, joka etsii ja nostaa julkisuuteen vetovoimaisia suomalaisia sosiaali- ja terveysalan työpaikkoja.

Tunnustukset jakoi STM:n ylijohtaja Leo Suomaa perjantaina 20.2.2015 Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa. Kaiken kaikkiaan palkinnon sai 19 työpaikkaa maassamme.

Palkitut työpaikat ovat luoneet toimintatapoja, joilla henkilöstön hyvinvointia ja sitoutumista työhön on parannettu.

Työpaikan vetovoimatekijöiksi on tunnistettu muun muassa mahdollisuus osallistua päätöksentekoon työpaikalla, toimiva työterveyshuolto, oikeudenmukainen johtaminen sekä yhteisöllisyys. Vetovoimainen työpaikka onnistuu rekrytoimaan uusia työntekijöitä ja tukee nykyisten työntekijöiden työssä jatkamista.

Mielekäs-ohjelman tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja levittää onnistuneita käytäntöjä ja keinoja sote-alan mielekkyyden ja kiinnostavuuden lisäämiseksi. Näin varmistetaan alan työvoima tulevaisuudessakin.

Linkki tiedotteeseen

Mielekäs-ohjelman verkkosivut


Sinustako tukihenkilö tai tukiperhe?

$
0
0
Lähde kaveriksi lapselle
 Helsingin ja Vantaan kaupungit järjestävät yhdessä infotilaisuuden tukihenkilö- ja tukiperhe-toiminnasta kiinnostuneille.
 Tule kuulemaan tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnasta torstaina 5.3. klo 17.30-19 Helsingin kaupunginkirjaston Kaupunkiverstaalle Lasipalatsiin, Mannerheimintie 22-24, 2 krs.
 Tilaisuuteen ilmoittautumiset viimeistään tiistaina 3.3.: anni.rajakari@hel.fi  tai 09 3102 4655.
 Helsingin ja Vantaan kaupungit ovat järjestäneet tukihenkilö- sekä tukiperhetoimintaa vuosikymmenien ajan.
 Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta ovat tärkeitä ja arvostettuja vapaaehtoistoimintoja. Toiminnat ovat vapaaehtoisia ja toivottuja lapsille ja heidän perheilleen.
 Ryhtymällä tukihenkilöksi tai tukiperheeksi saat kulkea lapsen rinnalla ja jakaa hänen ilojaan ja surujaan. Antamalla aikaasi lapsi saa turvallisen aikuisen läsnäoloa ja itse saat iloa ja energiaa. Sinun ei tarvitse osata mitään erityistä, riittää että olet oma itsesi. Toimintaan voivat lähteä mukaan aikuiset, joilla on tasapainoinen elämäntilanne ja jotka haluavat auttaa.
 Sosiaalialan ammattilaiset valmentavat toimintaan ja ovat vapaaehtoisen tukena. Kaikki tuettavat lapset ja nuoret asuvat Helsingissä tai Vantaalla.

Apotti – Tervetuloa kotihoitoon, sinua odotetaan!

$
0
0

Jonna Helminen.
Minua pyydettiin kirjoittamaan Apotista lähiesimiehen ja kotihoidon näkökulmasta. Olen toiminut aiemmin kotihoidossa hoitotyön kirjaamisen kouluttajana kaksi vuotta ja nyt viidettä vuotta kotihoidon ohjaajana. En siis ole Apotin asiantuntija, vaan kirjoitan asiasta omasta näkökulmastani, Jonna Helminen kertoo.

Apotti eli asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelu on tulossa kotihoitoon kovaa vauhtia. Alkuun Apotti tuntui vieraalle, eikä sen merkitys ole vieläkään ihan täysin auennut. Varmaa on kuitenkin se, että Apotilta odotetaan paljon.

Kotihoidossa on jo pitkään ollut käytössä potilastietojärjestelmä Pegasos. Pegasoksessa on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta se ei vastaa enää tämän päivän tarpeisiin. Pegasos on jokseenkin jäykkä ja hoitaja joutuu taipumaan sen ominaisuuksiin eikä päinvastoin kuten pitäisi. Päälleliimatun tuntuinen potilastietojärjestelmä ei ohjaa tarpeeksi käyttäjäänsä ja näin ollen on monimutkainen ja aikaa vievä. Kaikki turha puuhastelu tekniikan kanssa on pois asiakastyöstä, joka on kotihoitotyön sydän ja keuhkot.

Odotan Apotilta joustavuutta, käyttäjä- ja asiakaslähtöisyyttä, helppokäyttöisyyttä ja monipuolisuutta sekä kustannustehokkuutta. Tulevaisuuden potilastietojärjestelmä on sellainen, mikä on apuna asiakkaan päivittäisissä hoitotyön kirjaamisessa. Esimerkiksi erilaiset integroidut muistutukset helpottaisivat hoitajan päivittäistä arkea.

Tänä päivänä hoitotyön kirjaaminen on tärkeä ja iso osa asiakkaan hoitotyötä. Teknisten järjestelmien ja ohjelmien tulee olla sellaisia, jotta hoitaja voi nopeasti ja näppärästi viedä ja hakea tietoa asiakkaasta. Kotihoidossa liikkuva työ tarkoittaa, että tietoa ja tekniikkaa tarvitaan liikutettavassa muodossa. Tulevaisuuden visiona haluaisin nähdä Apottia käytettävän kotihoidon hoitajien toimesta sellaisilla laitteilla, joita on kevyt kuljettaa, joissa on tarpeeksi iso näyttö lukea ja näppäimistö kirjoittaa. Vaikka onkin kuljettu pitkä matka pahvisista asiakaskorteista nykymalliin, on vielä paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia tekniikan saralla hyödynnettäväksi.

Apotin tulisi olla sellainen, että hoitajalla on mahdollisuus nähdä asiakkaan tiedot riippumatta siitä, missä asiakasta on hoidettu - tietosuoja luonnollisesti huomioiden. Ohjelmaan tulee olla integroituna erilaiset mittarit ja apuohjelmat, kuten RAI. Moderneilla välineillä ja toimivilla järjestelmillä pystytään myös lisäämään välitöntä asiakastyötä.


Jonna Helminen toimii kotihoidon ohjaajana Kallion lähipalvelualueella 2.

Tiedonkulku ja toimivat hoitoketjut ovat laadukkaan hoitotyön ja potilasturvallisuuden avainasioita. Asiakkaat liikkuvat perusterveydenhuollon, kotihoidon ja erikoissairaanhoidon välillä päivittäin. Yksi merkittävin asia, mitä Apotilta odotan, onkin juuri saumaton tiedonkulku eri yksiköiden välillä. Tämä poistaa myös päällekkäistä työtä, mikä on kustannustehokasta ja lisää motivaatiota työntekoon.

Esimiehenä toivon tulevaisuuden järjestelmiltä hyviä ja helppoja raportointiominaisuuksia, jotka helpottavat työn organisointia ja hallintaa. On tärkeää, että Apotti kestää tekniikan nopean muutostahdin ja säilyy pitkään modernina ja freeshinä. On myös varmistettava, että järjestelmän skaalautuvuus kestää kasvavan käyttäjämassan ongelmitta.

Apotti avaa meille toivon mukaan uudet mahdollisuudet parantaa entisestään potilasturvallissuutta sekä hoitotyön kirjaamisen laatua. Esimiehen näkökulmasta työhyvinvointi ja osaavat työntekijät ovat perusta laadukkaalle asiakastyölle. Käyttäjälähtöiset järjestelmät sekä moderni tekniikka ovatkin osa tulevaisuuden tekijöitä kotihoidon vetovoimaisuuden lisäämiseksi. 

Kevätterveisin 
Jonna Helminen, kotihoidonohjaaja

Apotin suunnittelu on pitkällä

Apotti-hankkeessa kehitetään sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon asiakas- ja potilastietojärjestelmää. Apotin pilotointi on tämänhetkisen tiedon mukaan alkamassa syksyllä 2016 ja suunnitelma on, että vuoden 2019 loppuun mennessä se tulee korvaamaan nykyisiä järjestelmiämme, mm. Pegasoksen, Effican ja ATJ:n.  Sopimus tulevan Apotin järjestelmätoimittajan kanssa tehdään vuonna 2015.

Apottia suunnittelu on jo täydessä käynnissä. Hanketoimistoa johtaa Hannu Välimäki. Moni sosiaali- ja terveysviraston ammattilainen on ollut ja on jatkossa mukana erilaisissa Apotin projekteissa suunnittelemassa järjestelmän osakokonaisuuksia ja toiminnallisuuksia. Mukana olo on hieno mahdollisuus vaikuttaa muotoutuvaan järjestelmään.

Apotti-hankkeessa ovat mukana Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen sekä HUS. Jatkossa mukaan voivat liittyä myös muut HUS-alueen kunnat. Apotti-nimi on yhdistelmä sanoista asiakas- ja potilastietojärjestelmäpalvelu.

Apotti-hankkeen internetsivut

Stadin ikäohjelma edistää hyvän elämän edellytyksiä

$
0
0

Stadin ikäohjelma edistää hyvän elämän edellytyksiä

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee tänään kokouksessaan mm. Stadin ikäohjelmaa, joka on ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista säädetyn lain (niin sanotun vanhuspalvelulain) mukainen toimeenpanosuunnitelma Helsingissä. Ohjelmassa kerrotaan yhteisesti suunnitelluista toimenpiteistä vuosille 2015–2016.

Stadin ikäohjelman toimenpiteillä halutaan parantaa ikääntyneiden mahdollisuuksia aktiiviseen osallistumiseen, vaikuttamiseen ja tiedon saantiin. Tavoitteena on myös kohentaa ikääntyneiden asumista ja lisätä kotona asumisen mahdollisuuksia sekä lisätä ikääntyneiden mahdollisuuksia liikkumiseen, liikuntaan ja arkiaktiivisuuteen.

Helsinki haluaa olla muistiystävällinen kaupunki. Tavoitteena on turvata muistihäiriöistä ja -sairauksista kärsiville mahdollisimman hyvä elämänlaatu. Sosiaali- ja terveyspalvelujen halutaan olevan käyttäjälähtöisiä.
 

Ikäohjelma on valmisteltu yhdessä

Stadin ikäohjelmaa on valmisteltu verkostossa, jossa mukana on ollut kaupungin virastoja ja liikelaitoksia, järjestöjä, Helsingin vanhusneuvosto ja palvelukeskusten asiakasneuvostoja. Syksyllä 2014 järjestettiin kuntalaismielipiteiden kartoittamiseksi myös asukastilaisuuksia. Vanhuspalvelulaki edellyttää, että kuntien tulee valtuustokausittain suunnitella miten lain tavoitteet kuntakohtaisesti toteutetaan. Stadin ikäohjelma on Helsingissä osa pitkäjänteistä ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä.

Stadin ikäohjelman listateksti 24.2. (.pdf)
Stadin ikäohjelma (.pdf)

Stadin ikäohjelman verkkosivut: www.hel.fi/stadinikaohjelma

Osallisuutta, tietoa, asumista, liikkumista, muistia ja palveluja - Stadin ikäohjelma

$
0
0

Tanssit Kinaporin monipuolisessa palvelukeskuksessa.
Stadin ikäohjelmaa käsitellään helmi- ja maaliskuussa sosiaali- ja terveyslautakunnassa, josta se etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi.  Erityissuunnittelija Helena Soini haluaa ikäohjelman edistävän ikääntyneiden toimintakykyä.

Stadin ikäohjelman toimenpiteillä halutaan parantaa ikääntyneiden mahdollisuuksia aktiiviseen osallistumiseen, vaikuttamiseen ja tiedon saantiin. Tavoitteena on myös kohentaa ikääntyneiden asumista ja lisätä kotona asumisen mahdollisuuksia sekä lisätä ikääntyneiden mahdollisuuksia liikkumiseen, liikuntaan ja arkiaktiivisuuteen.

Helsinki haluaa olla muistiystävällinen kaupunki. Tavoitteena on turvata muistihäiriöistä ja -sairauksista kärsiville mahdollisimman hyvä elämänlaatu. Sosiaali- ja terveyspalvelujen halutaan olevan käyttäjälähtöisiä.

Toimintakykyä

Ikäohjelma on ns. vanhuspalvelulain edellyttämä toimeenpanosuunnitelma Helsingissä. Helena Soini kertoo, että vanhuspalvelulain oikea nimi on ”Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista”.

”Ikääntyneiden kohdalla lain nimessä esiintyvä toimintakyvyn tukeminen on se oleellisin asia. Tässä työssä tarvitaan mukaan koko kaupungin organisaatio ja kaikenikäiset kuntalaiset sosiaali- ja terveysviraston lisäksi.”

”Kun ympäristö tukee ikääntyneen itsenäistä selviytymistä sekä kevyempien että raskaampien palvelujen tarve vähenee. Pääpaino on enemmän normaalissa elämässä”, Soini kommentoi. Ympäristö tarkoittaa Soinin mukaan esimerkiksi asumista, kaupunki- ja katumiljöötä sekä julkista liikennettä (perinteisten palvelujen rinnalla).   

”Ihmiset, myös ikääntyneet, haluavat määritellä itse omaa toimijuuttaan. Sillä, että voi itse tehdä, on iso merkitys meille kaikille. Liiallinen riippuvuus toisten avusta koetaan negatiivisena”, Soini jatkaa. ”Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ihmiset jätettäisiin yksin, jos he tarvitsevat apua.”

Ikäohjelma on valmisteltu yhdessä

Stadin ikäohjelmaa on valmisteltu verkostossa, jossa mukana on ollut kaupungin virastoja ja liikelaitoksia, järjestöjä, Helsingin vanhusneuvosto ja palvelukeskusten asiakasneuvostoja. Syksyllä 2014 järjestettiin kuntalaismielipiteiden kartoittamiseksi myös asukastilaisuuksia.


Erityissuunnittelija Helena Soini.

”Ikäohjelman valmistelutyöhön on osallistunut kuntalaisia ja palvelujen käyttäjiä. Valmistelua eivät ole tehneet vain virkamiehet. Työ jatkuu, ikäohjelman tavoitteita kehitetään edelleen aluetapaamisissa ja verkostoissa, joiden toimintaa seuraa muun muassa Helsingin vanhusneuvosto”, Helena Soini kommentoi jatkoa.

Ikäohjelma ei kasvata sosiaali- ja terveysviraston tai kaupungin budjettia. Ohjelman pohjalta toteutettavilla konkreettisilla toimilla on oletettavasti kustannuksia alentava vaikutus. Stadin ikäohjelma on Helsingissä osa pitkäjänteistä ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä.

Lisää tietoa

Stadin ikäohjelman internetsivut 
Stadin ikäohjelma

Teksti Markus Snellman

Fysiatrian poliklinikka siirtyy osaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä

$
0
0

Laakson sairaalassa sijaitseva Helsingin kaupungin fysiatrian poliklinikka siirtyy osaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä maaliskuun alusta alkaen. Toimintojen yhdistämisellä parannetaan fysiatrian erikoisalan toimintaedellytyksiä ja palvelujen saatavuutta. Helsingin kaupungin fysiatrian poliklinikan toiminta päättyy 28.2.2015.
 

Osa potilaista terveysasemille

Osa pitkään fysiatrian poliklinikalla hoitosuhteessa olleista vaikeavammaisista asiakkaista siirtyy 1.3. alkaen terveysasemien seurantaan. Terveysasemille siirtyvät asiakkaat saavat edelleen yhtä hyvää ja tarkoituksenmukaista hoitoa kuin aiemmin. Jatkossa heidän hoitonsa on tiiviimmin osa muita heidän saamiaan sosiaali- ja terveyspalveluja.

Terveysaseman hoitava lääkäri voi tarvittaessa olla yhteydessä fysiatrian tai neurologian alan erikoislääkäriin. Kuntoutusohjaajan palvelut ovat jatkossakin käytettävissä.

Yhteystiedot 1.3. alkaen:

HYKS, Fysiatrian poliklinikka
Nordenskiöldinkatu 18 A, Helsinki (Vega-talo)
PL 349, 00029 HUS
Puh. 09 471 71393, puhelinajat 7.30–9.30 ja 12.30–13.30
 

Viewing all 325 articles
Browse latest View live